Lehdistötiedotteet


Tiedote 1:


Slutwalk-marssi henkilökohtaisen koskemattomuuden puolesta

Lehdistötiedote                                                                                                                 
Vapaa julkaistavaksi 25.7.2011

Slutwalk-marssi henkilökohtaisen koskemattomuuden puolesta
– Turussa yli tuhat ilmoittautunutta

Lauantaina 6.8. klo 19 Turun Kauppatorilta starttaa Slutwalk-protestimarssi. Mielenosoitus on osa laajempaa kansainvälistä Slutwalk-liikettä, ja samana päivänä marssitaan Suomessa myös Helsingissä ja Tampereella.

Turun mielenosoituksessa puhujana esiintyy mm. Helsingin yliopiston dosentti FT Helena Saarikoski. Yhteisömedia Facebookissa Turun protestimarssille on ilmoittautunut tähän mennessä jo yli tuhat osallistujaa. Slutwalkiin ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat osoittaa mieltään seksuaalista väkivaltaa ja häirintää vastaan. Marssille saa pukeutua miten haluaa.

Slutwalk-liike sai alkunsa viime tammikuussa, kun torontolainen poliisi Michael Sanguinetti valisti yliopisto-opiskelijoita toteamalla, että välttääkseen seksuaalisen väkivallan uhriksi joutumisen naisten tulisi olla pukeutumatta kuin lutkat. Yliopistoväen mukaan poliisin kommentti oli naisia halventava ja väkivallan uhreja syyllistävä. Kommentin kirvoittama suuttumus kanavoitui ensimmäiseksi Slutwalk-protestimarssiksi. Mielenosoituksen tarkoituksena oli kiinnittää huomiota seksuaaliseen väkivaltaan ja korostaa, että raiskaus on aina tekijän vastuulla eikä koskaan uhrin oma vika, oli tämä käyttäytynyt tai pukeutunut kuinka tahansa.

Toronton mielenosoituksen jälkeen Slutwalk-protestit ovat levinneet ympäri maailmaa, ja niitä on järjestetty lukuisissa eri kaupungeissa. Kaikkia Slutwalk-mielenosoituksia yhdistää vaatimus  asenneilmaston muutoksesta, siirtymä  ”älä tule raiskatuksi” -kulttuurista ”ÄLÄ RAISKAA” -kulttuuriin.   Slutwalkit ovat kyllästymistä vaikenemiseen ja hiljaiseen hyväksyntään, jotka Suomessakin ympäröivät seksuaalista väkivaltaa ja ahdistelua.  Slutwalkit ovat myös suuttumusta tuomioistuimiin, jotka vähättelevät  raiskauksia rikoksina. Slutwalkeissa on kyse jokaisen oikeudesta määrätä omasta ruumiistaan ja omista rajoistaan. Seksuaalista väkivaltaa kokeneille Slutwalk edusta myös yhdessä voimaantumista ja puolustautumista.

Protestimarssin nimessä olevalla termillä slut (suom. lutka) pyritään haltuunottamaan naisia halventavaa lutka-sanaa. Termin käytöllä muistutetaan, että seksuaalisen väkivallan uhriksi joutumisella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miltä nainen näyttää tai miten aktiivinen hän on ollut seksuaalisesti.  Suomalaiset Slutwalk-järjestäjät painottavat myös, että lutka-termin käyttö on tarpeellista, koska naisten seksuaalisuutta moralisoiva sana on itsessään osa epätasa-arvoa tuottavaa järjestelmää. Lutkamarssilla kritisoidaan niitä samoja naisten seksuaalisuutta ja kehoa kontrolloimaan pyrkiviä asenteita, jotka lutka-termin taustalla vaikuttavat. Kun ruma sana nostetaan esiin, voidaan käsitellä myös yhteiskunnassamme vaikuttavia rumia asenteita.

Turun Slutwalk-mielenosoituksen takana on joukko yksityishenkilöitä.

Lisätietoja:
slutwalkturku @ gmail.com


Tiedote 2:


Slutwalk Turku marssitaan ensi lauantaina

Lehdistötiedote                                                                                                                 
Vapaa julkaistavaksi  5.8. 2011


Slutwalk-marssi henkilökohtaisen koskemattomuuden puolesta lauantaina 6.8.


Lauantaina 6.8. klo 19 Turun Kauppatorilta starttaa Slutwalk-protestimarssi. Mielenosoitus on osa laajempaa kansainvälistä Slutwalk-liikettä, ja samana päivänä marssitaan Suomessa myös Helsingissä ja Tampereella. Slutwalkiin ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat osoittaa mieltään seksuaalista väkivaltaa ja häirintää vastaan. Marssille saa pukeutua miten haluaa.


Turun mielenosoituksessa puhujina esiintyvät Helsingin yliopiston dosentti Helena Saarikoski ja Turun sosiaali- ja terveystoimen seksuaalipedagogi Katriina Bildjuschkin. Saarikoski on tutkinut tyttöjen huoritteluperinnettä kirjassaan Mistä on huonot tytöt tehty? Bildjuschkin puolestaan työskentelee seksuaalisen hyvinvoinnin Selkenevää!-hankkeessa. Lisäksi hän on kirjoittanut useita seksuaalisuutta käsitteleviä kirjoja.


Turun marssin ohjelma
Klo 19.00               Kauppatori: tapaaminen ja järjestäytyminen kulkueeksi
Klo 19.15-20.00     Marssi Aurajokirannan kautta Puolalanpuistoon
Klo 20.00-21.00     Puolalanpuisto: puheita ja esityksiä