tiistai 23. elokuuta 2011

Lutkapuheita, osa 1


Turun Slutwalkin järjestäjien puhe Puolalanpuistossa 6.8.2011

Tervehdys ystävät!

Mahtavaa, että osallistuitte Turun Slutwalkille tänään!

Lutkamarssit saivat alkunsa keväällä Kanadassa, kun torontolainen poliisi neuvoi yliopisto-opiskelijoita olemaan pukeutumatta kuin lutkat, jos haluavat välttää raiskatuksi tulemisen. Tästä kommentista on suivaantunut ilmeisen moni, sillä tähän mennessä lutkamarsseja on järjestetty jo ainakin ympäri Yhdysvaltoja ja Eurooppaa sekä Australiassa ja Intiassa. 

Internetin keskustelupalstoilla lutkamarssit ovat herättäneet monenlaisia reaktioita. Yksi yleinen kommentti on realismiin vetoava argumentti: tykkäsipä siitä tai ei, niin maailma nyt vain on sellainen, että varovainen pitää olla: ei kannata haastaa riitaa nakkikioskilla tai jättää autonovia lukitsematta tai levitellä rahojaan julkisilla paikoilla. Samalla logiikalla naisten ei kannata liikkua yksin pimeässä kaupungissa, ainakaan humaltuneena tai minihameessa, eikä varmaan myöskään ryhtyä heterosuhteeseen, sillä niin monet raiskaukset tapahtuvat parisuhteessa - vaikka tätä viimeistä neuvoa harva antaa, jostain syystä. Tässä varovaisuutta korostavassa argumentissa on kuitenkin jotain pielessä. Ensinnäkin, kun käydään julkista keskustelua jostain epäkohdasta, pääpainon tulisi olla siinä, miten sen syihin voitaisiin puuttua. Naiset minihameissaan eivät ole raiskausten syitä tai aiheuttajia, niin kuin ei ole minkään muunkaan sukupuolen tai seksuaalisuuden edustajat, näyttivätpä he miltä tahansa. Syitä raiskauksiin pitäisi etsiä jostain aivan muualta: syvälle piintyneet käsitykset sukupuolesta ja seksuaalisuudesta voisivat olla yksi hyvä aloituskohta. On myös hyvä pitää mielessä, että raiskaukset ovat väkivallan muoto. Raiskaus on väkivaltana paitsi fyysistä myös psyykkistä ja aiheuttaa usein kokijalleen häpeää, syyllisyyttä ja pelkoa. Siksi raiskausten ehkäisemiseksi huomiota tulisi kiinnittää myös yleiseen väkivaltakulttuuriin ja väkivaltaan nojaaviin yhteiskunnallisiin rakenteisiin.

Lutkamarssit ovat reaktiota myös torontolaisen poliisin kommenttiin sisältyneeseen ja hyvin laajasti esiintyvään näkemykseen, että tietynnäköiset naiset näyttävät juuri lutkilta tai kenties jopa "ovat" sellaisia. Perinteisen ajattelutavan mukaan lutka on huono nainen, väärällä tavalla seksuaalinen, helppo ja siksi hänen raiskaamisensakaan ei ehkä ole raiskaus ollenkaan, sillä hän antaa vähintäänkin olemuksellaan ymmärtää olevansa valmis seksiin. Kunniallinen nainen taas välttää lutkalta näyttämistä kaikissa tilanteissa. Tämä on ehto sille, että nainen voi edes haaveilla vakavastiotettavuudesta ja turvassa olemisesta. Juuri tällaista naisten jaottelua hyviin ja huonoihin lutkamarsseilla vastustetaan. Jaottelu on valheellinen ja harhaanjohtava, se palvelee ainoastaan naisten seksuaalisuuden kontrolloinnin päämäärää. Emme suostu hyväksymään sitä, että naisia pyritään hallitsemaan halventavilla sanoilla ja että jonkun ulkonäköä käytetään selityksenä seksuaaliselle häirinnälle ja väkivallalle. Siksi olemme täällä tänään lutkina, haistattamassa pitkät kangistuneille sukupuolinormeille ja sanomassa ei väkivallalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti